Smak lata- domowe ciasto z owocami
Ostatni tydzień był dla mnie blogowo mega intensywny- dzięki wyzwaniu Uli poznałam mnóstwo świetnych osób, znalazłam blogi, na które wiem, że będę z przyjemnością wracać, a dzięki komentarzom moich cudnych czytelników nabrałam wiatru w żagle, skompletowałam listę nowych tematów, które będę tutaj poruszać (kategoria NASZ ŚLUB rusza pełną parą już niebawem!) i jeszcze bardziej chce mi się pisać, robić zdjęcia i dzielić kreatywnymi sztuczkami na pozytywną codzienność:)
Nie samym blogiem jednak człowiek żyje- dlatego po tak zakręconym tygodniu z przyjemnością zrobiłam sobie chwilkę przerwy, odpoczęłam w weekend od komputera, doczytałam dawno zaczętą książkę, poszłam na yogę do pobliskiego parku no i zajadałam się truskawkami (jeśli nie na blogu to urywki takiej codzienności na pewno wypatrzycie na moim insta!)! Truskawkowy sezon u nas w pełni, wiem, że w Polsce też nadszedł już czas na te owoce więc z tej okazji mam dla was dzisiaj przepis na moje ulubione letnie ciasto- wyśmienite z owocami, które akurat macie pod ręką!
Nie jest to jakiś rodzinny przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie, moja mama jest mistrzynią owocowych biszkoptów, a babcia robi najlepsze drożdżowe ciasto pod słońcem, poniższy przepis to coś do czego doszłam metodą prób i błędów i teraz odtwarzam z zamkniętymi oczami. Nasze ulubione truskawkowe ciasto ucierane- wiecie bycie fit jest fajne, ale takie małe przyjemności od czasu do czasu jeszcze nikomu nie zaszkodziły. Na co dzień staram się nie kupować słodyczy, a ciastek ze sklepu unikam jak ognia, ale takie domowe ciasto z soczystymi owocami to zupełnie inna bajka.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 g budyniu waniliowego
- 80 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1/3 szklanki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- truskawki lub inne owoce sezonowe
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Prostokątną formę o wymiarach 24×14 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę, budyń i proszek do pieczenia przesiewamy do średniej miski, odstawiamy na bok.
Masło ucieramy mikserem, gdy zrobi się niemal białe dosypujemy cukier i ucieramy na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajko i nadal ucieramy. Na koniec dodajemy esencję wanilową i mieszamy.
Wsypujemy 1/2 suchych składników, mieszamy szpatułką, następnie dodajemy 1/2 jogurtu, mieszamy, powtarzamy poprzednie czynności i mieszamy tylko do połączenia składników.
Masę przekładamy do przygotowanej wcześniej formy, na wierzchu układamy owoce (jeśli używamy większych owoców i je rozcinamy, kładziemy rozcięciem do góry).
Pieczemy ok. 40 minut, po 30 minutach sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe i dostosowujemy czas pieczenia.
Ciasto wychodzi rewelacyjne- maślane, wilgotne, obłędnie pachnące owocami i budyniem waniliowym- w ogóle zapach, który unosi się w mieszakniu podczas jego pieczenia to inna bajka. Koniecznie spróbujcie zanim zrobi się na tyle gorąco, że ostatnią rzeczą o jakiej będziemy myśleć to rozgrzewanie piekarnika!
Ciekawa jestem jak zaczynacie truskawkowy sezon, macie jakieś przepisy, które powinnam wypróbować zanim te owoce się u nas skończą?