Pieczona owsianka na 3 sposoby

Od momentu gdy staliśmy się znowu szczęśliwymi posiadaczami kokilek- czyli małych, żaroodpornych naczynek do zapiekania- na naszym śniadaniowym stole zagościł dawny ulubieniec na chłodne poranki czyli pieczona owsianka- dzisiaj na blogu mam dla was przepis na takie śniadanie w 3 przepysznych wersjach!

Pieczona owsianka to pyszne, zdrowe i pożywne śniadanie, które jest genialnym towarzystwem do kubka porannej kawy i poprawia humor zanim dzień na dobre się rozkręci.

→ NOWY PRZEPIS: PIECZONA OWSIANKA KOKOSOWA (bez nabiału)

Świetne rozwiązanie dla tych z was którzy uwielbiają zaczynać dzień na ciepło i słodko, ale jednak szukają pomysłów na śniadanie zdrowszych niż croissanty i drożdżówki. Owsianka idealnie wpisuje się w nasz jesienny fitplan i sprawia, że już o poranku mamy za sobą zbilansowany posiłek. Jej ogromną zaletą jest również szybkość przygotowania- jest to chyba najmniej angażujące śniadanie- mieszasz, wstawiasz do piekarnika i po krótkim czasie możesz już cieszyć się pysznościami na talerzu.pieczona-owsianka5

 

PIECZONA OWSIANKA- przepis podstawowy (na 2 porcje)

SKŁADNIKI
1 kubek płatków owsianych
1/2 kubka mleka
1/2 kubka jogurtu
1 jajko
1 łyżka cukru/miodu/ksylitolu

PRZYGOTOWANIE
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, rozkładamy do 2 kokilek lub innych naczyń do zapiekania. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 minut.

blog-separator

Oczywiście przepis podstawowy to tylko baza z którą możemy dowolnie eksperymentować- dodawać do niej owoce, orzechy, nasiona, przyprawy i całą masę smakołyków codziennie ciesząc się innym smakiem pieczonej owsianki.

Poniżej znajdziecie trzy nasze ulubione owsiankowe wariacje smakowe, wielokrotnie pieczone i zawsze zjadane z ogromną przyjemnością! A ja już rozmyślam nad kolejnymi- oczami wyobraźni widzę szarlotkową pieczoną owsiankę, albo piernikową z powidłami śliwkowymi na zimę…

 

pieczona-owsianka

OWOCOWA PIECZONA OWSIANKA

SKŁADNIKI:
jak na przepis podstawowy
+
2/3 kubka mrożonych owoców lasu
(maliny, jagody, porzeczki, jeżyny)
1/2 kubka wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki esencji waniliowej

PRZYGOTOWANIE
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Odkładamy 2 łyżki wiórków kokosowych, składniki na bazę owsianki dokładnie mieszamy, dodajemy wiórki, owoce i esencję waniliową, mieszamy. Rozkładamy do 2 kokilek lub innych naczyń do zapiekania, wierzch posypujemy odłożonymi wcześniej wiórkami. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 minut.

 

pieczona-owsianka3

BANANOWA PIECZONA OWSIANKA Z MASŁEM ORZECHOWYM

SKŁADNIKI:
jak na przepis podstawowy
+
1 średnio dojrzały banan
1 łyżka masła orzechowego
1/4 kubka pokrojonych orzechów
4 kostki czekolady gorzkiej
(lub czekoladowe groszki do pieczenia)

PRZYGOTOWANIE
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Połowę banana kroimy w kostkę, drugą połowę w podłużne plasterki. Składniki na bazę owsianki, orzechy i masło orzechowe dokładnie mieszamy, dodajemy pokrojonego w kostkę banana i czekoladę i mieszamy. Rozkładamy do 2 kokilek lub innych naczyń do zapiekania Dekorujemy plasterkami banana. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 minut.

 

pieczona-owsianka2

CZEKOLADOWA PIECZONA OWSIANKA Z WIŚNIAMI

SKŁADNIKI:
jak na przepis podstawowy
+
2 łyżki kakao
1/2 kubka mrożonych wiśni
4 kostki czekolady gorzkiej
(lub czekoladowe groszki do pieczenia)
1/2 łyżeczka esencji waniliowej
serek mascarpone lub jogurt grecki

PRZYGOTOWANIE
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Składniki na bazę owsianki, kakao i wanilię dokładnie mieszamy, dodajemy mrożone, drylowane wiśnie i czekoladę i ponownie mieszamy. Rozkładamy do 2 kokilek lub innych naczyń do zapiekania. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 minut. Podajemy z serkiem mascarpone lub gęstym greckim jogurtem.

blog-separator

Jeśli szukacie przepisu na zdrowe ciasteczka i smakołyki, które można zabrać ze sobą do pracy lub szkoły to również polecam pieczoną owsiankę- upieczcie ją w papilotkach, tak jak muffinki i będziecie mieli idealną, zdrową i smaczną przekąskę w ciągu dnia.

Podrzucę wam też przepis na moje ulubione ciacha, które pasują do niemal każdej diety i fajnie zastępują sklepowe słodycze

→ CIASTKA OWSIANE BEZ CUKRU

Dajcie znać, który wariant ma szansę stać się waszym ulubionym oraz czy macie swoje pomysły na taką owsiankę- z czym najchętniej byścię ją zjadali w chłodne jesienne i zimowe poranki?

zobacz również

  • O super! Ale mi narobiłaś smaka 😉 Najbardziej mam chęć na taka z owocami – jagody+jeżyny+maliny! Mniam! Lecę piec! Dzięki! :-*

  • Nigdy nie jadlam czegoś takiego, ale najbardziej przypadła mi do gustu ta czekoladowa z wiśniami. Śliczne zdjecia, w takim jesiennym klimacie! 🙂

  • Vinamandine

    Mmmm bananowa z gorzką czekoladą! Nie mogę doczekać się jutrzejszego śniadanka:))
    Dzięki za pomysł!!

  • Eka

    To jest świetny pomysł. Myślę, że wypróbuję taką owsiankę z jabłkiem i cynamonem 🙂

  • Pasiakowa

    No, to wiem, co jutro na śniadanie 🙂

  • Bardzo czasochłonne śniadanie. 🙂

    • naprawdę?:)

      • Ksiazki Super

        Wystarczy pomieszać i upiec. A podczas pieczenia, można robić coś innego. 🙂

  • Nigdy nie próbowałam owsianki zapiec, ale nabrałam ochoty na tę w wersji z owocami o raz z czekoladą i wiśniami. Na pewno wypróbuję Twoje pomysły 🙂

  • Pierwszy raz spotkałam się z takimi przepisami. Na pewno wypróbuję bo brzmi świetnie. Tylko muszę nabyć takie naczynka.

    • powinny być dostępne w sklepach z rzeczami do domu albo na allegro 🙂
      albo można upiec w większej foremce lub naczyniu i pokroić po zapieczeniu:)

  • kitty

    Kasiu, płatki mają być górskie czy błyskawiczne?

  • Ależ mi smaku narobiłaś!

  • Wypróbuję jutro, ale bez jogurtu, bo akurat nie mam. Mam nadzieję, że wyjdzie:)

  • Uwielbiam zapiekaną owsiankę. Wariacji tyle ile ludzi na świecie 🙂

    • to prawda! Jaka jest Twoja ulubiona?:)

      • Hmm. Chyba bananowo-kokosowa nadziewana ricottą. 🙂

        • jak na razie czekolada-wiśnia 🙂
          „nadziewana ricottą” brzmi tak pysznie, że może zmienię zdanie 🙂

  • no właśnie zabieram się już od jakiegoś czasu za pieczoną owsiankę. A tu proszę tyle propozycji:). Muszę teraz tylko zakupić jeszcze te koliki:*

    • super, cieszę się!
      A kokilki można zastąpić też większym naczyniem do zapiekania i pokroić owsiankę po upieczeniu 🙂

  • Pani Komoda

    Pysznie to wyszło. Spisuję i spróbuję zrobić 🙂

  • Przepis zapisuję i realizuję jeszcze w tym tygodniu! 🙂

  • Kasia Przybyt

    Czy to smakuje choć trochę jak jakieś ciasto? Przez jajko tak mi się kojarzy 🙂 Musimy to wypróbować kiedyś bo do zdjęć zrobiłam się głodna 🙂

  • O wow!! 🙂 Ja jestem owsiankożercą! Ale takiego sposobu nie znałam 🙂 Dziękuje za podsunięcie wspaniałego pomysłu na urozmaicenie codziennego śniadania- jutro wypróbuję! 🙂

  • Doti Melodia

    Nie przepadam za owsianką, ale to mam ochotę spróbować

  • Lubię trafycyjną owsiankę, ale zaproponowane przez Ciebie wersje wyglądają po prostu obłędnie 🙂 Muszę spróbować jeszcze dziś 😉 Żałuję tylko, że przegapiłam ten post w zeszłym roku…

  • Katarzyna

    Kasiu, dzięki za super przepis! Zrobiłam dziś rano wersję podstawową z mrożonymi jagodami. Wyszła obłędnie pyszna!!! Drugą mam na jutro do odgrzania w mikrofali i już obmyślam nowe kompozycje smakowe!

  • Ksiazki Super

    Też sobie piekę owsiankę, tylko że bez jogurtu i jajek. Dodaję też proszek, do pieczenia.

  • Mam wreszcie takie foremki i raz już taka owsianka była i jeszcze będzie. U mnie w wersji 100% roślinnej z owocami leśnymi. Pyszności 🙂

  • Zazwyczaj jadłam standardową owsiankę gotowaną na wodzie, ale znudziła mi się ona jakiś czas temu, dlatego bardzo chętnie wypróbuję Twoje przepisy 🙂

  • Ale to wygląda na mega pyszności. Nie wiem czemu ja taki amator owsianki i w ogóle jedzenia jeszcze nigdy nie spróbowałam jej upiec! Do nadrobienia ;))))

  • Ania

    Wyglądają przepysznie! Właśnie takie naczynia do zapiekania chciałam kupić, tylko nie wiedziałam, że się to kokilki nazywa 😉

    Czy możesz napisać jakiej wielkości (ile ml?) są wasze?

  • Muszę spróbować, bo wyglądają pysznie. Może wreszcie przekonam się do owsianki, bo w takiej wersji musi być naprawdę dobra 🙂

  • Pieczona? Nie wiedziałam, że tak można. Super przepisy, muszę spróbować.

  • Tym razem ja skorzystam z Twoich przepisów 😀 Owsiankę lubię i gotuję ją sobie i mojemu synkowi prawie codziennie. Ale ostatnio coś mi się znudziła i potrzebuję odmiany. Pieczoną owsiankę robiłam raz. To był taki przepis, że wyszło jej dużo, na takie duże naczynie do zapiekania, co jest trochę bez sensu. Mi smakowała, ale na przykład Tadziowi już nie, więc musiałam sama ją dojeść. Taki pomysł z kokilkami bardzo mi się podoba. Pozdrawiam! 🙂

  • Marta

    Jutro piekę 🙂