Pieczona owsianka na 3 sposoby

Od momentu gdy staliśmy się znowu szczęśliwymi posiadaczami kokilek- czyli małych, żaroodpornych naczynek do zapiekania- na naszym śniadaniowym stole zagościł dawny ulubieniec na chłodne poranki czyli pieczona owsianka- dzisiaj na blogu mam dla was przepis na takie śniadanie w 3 przepysznych wersjach!

Pieczona owsianka to pyszne, zdrowe i pożywne śniadanie, które jest genialnym towarzystwem do kubka porannej kawy i poprawia humor zanim dzień na dobre się rozkręci.

Świetne rozwiązanie dla tych z was którzy uwielbiają zaczynać dzień na ciepło i słodko, ale jednak szukają pomysłów na śniadanie zdrowszych niż croissanty i drożdżówki. Owsianka idealnie wpisuje się w nasz jesienny fitplan i sprawia, że już o poranku mamy za sobą zbilansowany posiłek. Jej ogromną zaletą jest również szybkość przygotowania- jest to chyba najmniej angażujące śniadanie- mieszasz, wstawiasz do piekarnika i po krótkim czasie możesz już cieszyć się pysznościami na talerzu.

pieczona-owsianka5

PIECZONA OWSIANKA- przepis podstawowy (na 2 porcje)

SKŁADNIKI
1 kubek płatków owsianych
1/2 kubka mleka
1/2 kubka jogurtu
1 jajko
1 łyżka cukru/miodu/ksylitolu

PRZYGOTOWANIE
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, rozkładamy do 2 kokilek lub innych naczyń do zapiekania. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 minut.

blog-separator

Oczywiście przepis podstawowy to tylko baza z którą możemy dowolnie eksperymentować- dodawać do niej owoce, orzechy, nasiona, przyprawy i całą masę smakołyków codziennie ciesząc się innym smakiem pieczonej owsianki.

Poniżej znajdziecie trzy nasze ulubione owsiankowe wariacje smakowe, wielokrotnie pieczone i zawsze zjadane z ogromną przyjemnością! A ja już rozmyślam nad kolejnymi- oczami wyobraźni widzę szarlotkową pieczoną owsiankę, albo piernikową z powidłami śliwkowymi na zimę…

 

pieczona-owsianka

OWOCOWA PIECZONA OWSIANKA

SKŁADNIKI:
jak na przepis podstawowy
+
2/3 kubka mrożonych owoców lasu
(maliny, jagody, porzeczki, jeżyny)
1/2 kubka wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki esencji waniliowej

PRZYGOTOWANIE
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Odkładamy 2 łyżki wiórków kokosowych, składniki na bazę owsianki dokładnie mieszamy, dodajemy wiórki, owoce i esencję waniliową, mieszamy. Rozkładamy do 2 kokilek lub innych naczyń do zapiekania, wierzch posypujemy odłożonymi wcześniej wiórkami. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 minut.

 

pieczona-owsianka3

BANANOWA PIECZONA OWSIANKA Z MASŁEM ORZECHOWYM

SKŁADNIKI:
jak na przepis podstawowy
+
1 średnio dojrzały banan
1 łyżka masła orzechowego
1/4 kubka pokrojonych orzechów
4 kostki czekolady gorzkiej
(lub czekoladowe groszki do pieczenia)

PRZYGOTOWANIE
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Połowę banana kroimy w kostkę, drugą połowę w podłużne plasterki. Składniki na bazę owsianki, orzechy i masło orzechowe dokładnie mieszamy, dodajemy pokrojonego w kostkę banana i czekoladę i mieszamy. Rozkładamy do 2 kokilek lub innych naczyń do zapiekania Dekorujemy plasterkami banana. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 minut.

 

pieczona-owsianka2

CZEKOLADOWA PIECZONA OWSIANKA Z WIŚNIAMI

SKŁADNIKI:
jak na przepis podstawowy
+
2 łyżki kakao
1/2 kubka mrożonych wiśni
4 kostki czekolady gorzkiej
(lub czekoladowe groszki do pieczenia)
1/2 łyżeczka esencji waniliowej
serek mascarpone lub jogurt grecki

PRZYGOTOWANIE
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Składniki na bazę owsianki, kakao i wanilię dokładnie mieszamy, dodajemy mrożone, drylowane wiśnie i czekoladę i ponownie mieszamy. Rozkładamy do 2 kokilek lub innych naczyń do zapiekania. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 minut. Podajemy z serkiem mascarpone lub gęstym greckim jogurtem.

blog-separator

Jeśli szukacie przepisu na zdrowe ciasteczka i smakołyki, które można zabrać ze sobą do pracy lub szkoły to również polecam pieczoną owsiankę- upieczcie ją w papilotkach, tak jak muffinki i będziecie mieli idealną, zdrową i smaczną przekąskę w ciągu dnia.

Podrzucę wam też przepis na moje ulubione ciacha, które pasują do niemal każdej diety i fajnie zastępują sklepowe słodycze

→ CIASTKA OWSIANE BEZ CUKRU

Dajcie znać, który wariant ma szansę stać się waszym ulubionym oraz czy macie swoje pomysły na taką owsiankę- z czym najchętniej byścię ją zjadali w chłodne jesienne i zimowe poranki?

zobacz również

  • O super! Ale mi narobiłaś smaka 😉 Najbardziej mam chęć na taka z owocami – jagody+jeżyny+maliny! Mniam! Lecę piec! Dzięki! :-*

  • Nigdy nie jadlam czegoś takiego, ale najbardziej przypadła mi do gustu ta czekoladowa z wiśniami. Śliczne zdjecia, w takim jesiennym klimacie! 🙂

  • Vinamandine

    Mmmm bananowa z gorzką czekoladą! Nie mogę doczekać się jutrzejszego śniadanka:))
    Dzięki za pomysł!!

  • Eka

    To jest świetny pomysł. Myślę, że wypróbuję taką owsiankę z jabłkiem i cynamonem 🙂

  • Pasiakowa

    No, to wiem, co jutro na śniadanie 🙂

  • Bardzo czasochłonne śniadanie. 🙂

    • naprawdę?:)

      • Ksiazki Super

        Wystarczy pomieszać i upiec. A podczas pieczenia, można robić coś innego. 🙂

  • Nigdy nie próbowałam owsianki zapiec, ale nabrałam ochoty na tę w wersji z owocami o raz z czekoladą i wiśniami. Na pewno wypróbuję Twoje pomysły 🙂

  • Pierwszy raz spotkałam się z takimi przepisami. Na pewno wypróbuję bo brzmi świetnie. Tylko muszę nabyć takie naczynka.

    • powinny być dostępne w sklepach z rzeczami do domu albo na allegro 🙂
      albo można upiec w większej foremce lub naczyniu i pokroić po zapieczeniu:)

  • kitty

    Kasiu, płatki mają być górskie czy błyskawiczne?

  • Ależ mi smaku narobiłaś!

  • Wypróbuję jutro, ale bez jogurtu, bo akurat nie mam. Mam nadzieję, że wyjdzie:)

  • Uwielbiam zapiekaną owsiankę. Wariacji tyle ile ludzi na świecie 🙂

    • to prawda! Jaka jest Twoja ulubiona?:)

      • Hmm. Chyba bananowo-kokosowa nadziewana ricottą. 🙂

        • jak na razie czekolada-wiśnia 🙂
          „nadziewana ricottą” brzmi tak pysznie, że może zmienię zdanie 🙂

  • no właśnie zabieram się już od jakiegoś czasu za pieczoną owsiankę. A tu proszę tyle propozycji:). Muszę teraz tylko zakupić jeszcze te koliki:*

    • super, cieszę się!
      A kokilki można zastąpić też większym naczyniem do zapiekania i pokroić owsiankę po upieczeniu 🙂

  • Pani Komoda

    Pysznie to wyszło. Spisuję i spróbuję zrobić 🙂

  • Przepis zapisuję i realizuję jeszcze w tym tygodniu! 🙂

  • Kasia Przybyt

    Czy to smakuje choć trochę jak jakieś ciasto? Przez jajko tak mi się kojarzy 🙂 Musimy to wypróbować kiedyś bo do zdjęć zrobiłam się głodna 🙂

  • O wow!! 🙂 Ja jestem owsiankożercą! Ale takiego sposobu nie znałam 🙂 Dziękuje za podsunięcie wspaniałego pomysłu na urozmaicenie codziennego śniadania- jutro wypróbuję! 🙂

  • Doti Melodia

    Nie przepadam za owsianką, ale to mam ochotę spróbować

  • Lubię trafycyjną owsiankę, ale zaproponowane przez Ciebie wersje wyglądają po prostu obłędnie 🙂 Muszę spróbować jeszcze dziś 😉 Żałuję tylko, że przegapiłam ten post w zeszłym roku…

  • Katarzyna

    Kasiu, dzięki za super przepis! Zrobiłam dziś rano wersję podstawową z mrożonymi jagodami. Wyszła obłędnie pyszna!!! Drugą mam na jutro do odgrzania w mikrofali i już obmyślam nowe kompozycje smakowe!

  • Ksiazki Super

    Też sobie piekę owsiankę, tylko że bez jogurtu i jajek. Dodaję też proszek, do pieczenia.

  • Mam wreszcie takie foremki i raz już taka owsianka była i jeszcze będzie. U mnie w wersji 100% roślinnej z owocami leśnymi. Pyszności 🙂