Pieczona owsianka kokosowa – bez nabiału!

Przepis na pieczoną owsiankę jest jednym z najpopularniejszych na blogu – nic w tym dziwnego, bo owsianka z piekarnika jest pyszną opcją na śniadanie lub zdrową przekąskę, która przygotowuje się właściwie sama.

Mój dotychczasowy przepis na pieczoną owsiankę zawierał niestety jogurt i mleko krowie, których od prawie roku unikamy w naszej diecie. Dzisiaj mam więc przepis na pieczoną owsiankę kokosową w wersji bez nabiału, która szczerze mówiąc, smakuje jeszcze lepiej niż ta oryginalna!

Migdały i mrożone maliny świetnie komponują się z nutą kokosową, która dominuje w owsiance. Podane proporcje powinny wystarczyć na 4 solidne porcje pieczonej owsianki. Całość smakuje wyśmienicie podana wprost z piekarnika, ale jeśli jakimś cudem zostanie wam trochę na później taka owsianka idealnie sprawdzi się również do popołudniowej kawy!

Owsiankę można podać solo (jest pyszna!) lub polaną mlekiem kokosowym z puszki, świetnie smakuje z ulubionymi świeżymi owocami lub domowym dżemem!

PIECZONA OWSIANKA KOKOSOWA (bez nabiału)

Składniki:

2 jajka
2/3 kubka chipsów kokosowych
2 kubki płatków owsianych
3 łyżki słupków migdałowych
odrobina soli
1/4 kubka miodu
1 3/4 kubka mleka roślinnego (u nas kokosowo-ryżowe)
1/4 kubka rozpuszczonego oleju kokosowego
1/2 kubka mrożonych malin

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Naczynie do zapiekania (lub pojedyńcze kokilki) natłuścić olejem kokosowym,

Chipsy kokosowe wymieszać z migdałami, rozsypać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i przez kilka minut zrumienić w rozgrzewającym się piekarniku (uwaga! lubią się przypalać), odłożyć,

W małej misce roztrzepać jajka, dodać mleko roślinne, miód i roztopiony olej kokosowy, dobrze wymieszać,

W średniej misce wymieszać płatki owsiane, połowę mieszanki migdałowo-kokosowej i sól, dodać mokre składniki, wymieszać, następnie dodać mrożone maliny, wymieszać,

Owsiankę przełożyć do przygotowanego wcześniej naczynia, zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 35 minut. Pod koniec pieczenia zwiększyć temperaturę do 200 stopni, posypać wierzch owsianki odłożoną wcześniej mieszanką kokosowo-migdałową (a dla chętnych – łyżką brązowego cukru!) i zapiekać dodatkowe 10 minut, pilnując, aby się nie przypaliła,

Podawać z owocami, ulubionym dżemem, mlekiem lub śmietanką kokosową (a jeśli coś zostanie zjeść z popołudniową kawą!) Smakuje wyśmienicie!!

Na pewno będziemy często wracać do tego przepisu na pieczoną owsiankę. Marzy mi się wersja z rabarbarem, oraz z kakao i wiśniami! Jeśli również lubicie słodkie śniadania i przekąski, wypróbujcie ten przepis koniecznie!

Ciekawa jestem jakie połączenia smakowe w swoich owsiankach lubicie najbardziej – napiszcie koniecznie w komentarzach jaka jest wasza ulubiona owsianka!

Zobacz również

  • fat_budgie

    W sumie to taki gigantyczny flapjack, wiec nie ma prawa nie byc dobry 🙂

  • Zdecydowanie coś dla mnie! Uwielbiam takie smaki! :)))))))))))

  • Uwielbiam owsianki! Ostatnio jemy codziennie 🙂 Aktualnie dodajemy mus jabłkowy i zazwyczaj borówki lub jeżyny. Twój przepis wygląda wyśmienicie. Na pewno wypróbujemy. Pozdrawiam

  • Na pewno spróbuję! Aż mi burczy w brzuchu…

  • Uwielbiam wszystko co kokosowe, musi być pyszna!!

  • Ja chyba z płatków owsianych ostatnio najczęściej robiłam ciasteczka z bakaliami. Teraz bezglutenowych nie mam i muszę zapisać Twój przepis, zamiast iść od razu zrobić.

  • Zapisują i na 100% zrobię 🙂 Uwielbiam owsianki i wszystko co kokosowe więc moje smaki 😉

  • Czy wielką zbrodnią będzie użycie wiórków kokosowych zamiast chipsów? :<