Zrób domową pizzę w 15 minut!

Bardzo dawno nie wrzucałam na bloga żadnych przepisów – a przecież gotujemy dużo, ciągle eksperymentujemy i testujemy coś nowego. Spokojnie, worqshop nie zmieni się w bloga kulinarnego, ale od czasu do czasu mam ochotę podzielić się z Wami sprawdzonym przepisem, zwłaszcza, gdy odkrywamy coś tak genialnego jak pyszna, domowa pizza, której zrobienie zajmuje … mniej niż piętnaście minut!

Taką pizzę robimy przynajmniej raz w tygodniu – ostatnio, przed wyjazdem do Dusznik wrzuciłam jej fotkę na instasnapie i zasypaliście mnie wtedy prośbami o przepis. Przy okazji powtórki pizzy zrobiłam zdjęcia i dzisiaj dzielę się sposobem na domową pizzę w 15 minut!

jak-szybko-zrobic-domowa-pizze

Przepis pochodzi od jednego z moich ulubionych kucharzy – Jamiego Olivera, możecie go sobie obejrzeć w przesympatycznym video na youtubie, a jeśli ktoś woli wersję pisaną – zapraszam!

DIABEŁ TKWI … W PATELNI!

Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia tej domowej pizzy znajdziecie w domu, jedynym narzędziem, które może sprawiać kłopot jest … patelnia. Żeby zrobić pizzę z tego przepisu będziecie potrzebować patelni, której można używać również w piekarniku.

patelnia-na-indukcje

Ja swoją kupiłam na Westwing – jest piękna, świetnie spisuje się na kuchence indukcyjnej, a po odkręceniu specjalnie zaprojektowanej rączki idealnie sprawdza się w piekarniku. Widziałam te patelnie tam już kilka razy, więc nawet jeśli aktualnie nie ma ich w kampanii warto się zarejestrować i śledzić powiadomienia na stronie!

jak-syzbko-zrobic-pizze

Pizza z patelni? Tak, to (plus szybkie w przygotowaniu, trochę oszukane ciasto!) to cały sekret tego ekspresowego przepisu! Robienie pizzy na patelni naprawdę przyśpiesza cały proces, ciasto dopieka się idealnie od spodu, a wszystkie składniki cudownie łączą się pod grillem w piekarniku! Sama nie wierzyłam, dopóki nie spróbowałam, ale ta pizza naprawdę nie odbiega od innych, domowych przepisów, a na pewno smakuje lepiej niż wiele sieciówkowych alternatyw!

Poza patelnią przyda się malakser, stolnica, wałek i piekarnik z funkcją grilla – z pomocą tych narzędzi bez problemu zrobicie domową pizzę w mniej niż kwadrans!

DOMOWA PIZZA W 15 MINUT!

CIASTO
1,5 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczka soli
3/4 szkl. wody wody
1 łyżka oliwy

SOS POMIDOROWY
puszka pomidorów
ulubione przyprawy (chilli, oregano, rozmaryn, czosnek w proszku, sól i pieprz)
ocet balsamiczny

+ ULUBIONE DODATKI DO PIZZY

Patelnię mocno rozgrzewamy na kuchence. Nagrzewamy grill w piekarniku.

Przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do malaksera i miksujemy, aż ciasto zbije się w kulę. Ciasto nie powinno być zbyt suche, może delikatnie kleić się do dłoni.

szybki-przepis-na-pizze

Kulkę ciasta kładziemy na pokrytej mąką stolnicy i wałkujemy tak, aby powstał okrąg wielkości patelni. Przenosimy ciasto na rozgrzaną patelnię, palcem robimy wgłębienia w cieście i „pieczemy” je na nagrzanej patelni.

Podczas gdy spód ciasta się zapieka, przygotowujemy sos. Do rondelka wrzucamy odsączone pomidory, ulubione przyprawy i łyżeczkę octu balsamicznego. Gotujemy na wolnym ogniu, odcedzamy i doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy blenderem ręcznym na gęsty sos.

domowa-pizza-w-kwadrans

Sos pomidorowy wykładamy na spód pizzy. Brzegi pizzy można posmarować oliwą za pomocą pędzelka i posypać solą czosnkową lub sezamem. Na pizzy układamy ulubione dodatki.

Patelnię z pizzą wstawiamy pod nagrzany grill, zamykamy piekarnik i pieczemy do momentu zarumienienia brzegów i przypieczenia dodatków na pizzy. Wyciągamy patelnię (uwaga, będzie bardzo, bardzo gorąca) i serwujemy naszą ekspresową domową pizzę!

jak-szybko-zrobic-pizze

Jeśli chodzi o dodatki na pizzy jesteśmy fanami klasyki – sos pomidorowy, szynka, cebulka, suszone pomidory, oliwki i warzywa, które akurat mamy pod ręką. Czasem na sos pomidorowy wykładamy też pesto lub hummus (poezja!), a ostatnio na Instagramie Agnieszka napisała o pizzy z dynią – bardzo chcę takiego wynalazku spróbować! Oczywiście, gdybym mogła dodałabym ser, ale i bez niego pizza jest rewelacyjna!

Upieczoną pizzę dekorujemy rukolą, sosem balsamicznym i orzechami lub pestkami – z takimi dodatkami smakuje wyśmienicie!

domowa-pizza-jak-zrobic

Napiszcie w komentarzach, czy robiliście już taką ekspresową pizzę z patelni oraz jakie dodatki najbardziej lubicie na swojej pizzy! Mam nadzieję, że ten przepis Wam się przyda – u nas zagościł już na stałe i  zdetronizował wszystkie inne!

Ciekawa jestem również czy chcecie więcej przepisów na blogu, czy dobrze jest tak jak jest – dajcie znać!

PS. Dodatki, które widziecie na zdjęciach – patelnię, chlebak i moździerz upolowałam w Westwing, a wpis powstał we współpracy z marką! 

Zobacz również

  • Ojaa, no i problem tylko z tym, że nie mam takiej patelni, może i dobrze, bo zamiast przejść na dietę to ciągle robiła bym pizze. 🙂

    • a ja ostatnio tak liczyłam i ta pizza zrobiona z brązowej mąki (wtedy trzeba dać trochę więcej wody) i z domowymi dodatkami – sos, warzywka, chuda szynka lub kurczak, zjedzona ze sporą porcją sałaty wcale nie jest taka zła 😛

  • Nie mam akurat patelni, co mogę włożyć do piekarnika, ale to nie jest problem. Odrobina więcej zabawy. Dla mnie jest problemem zastąpienie mąki na bezglutenową. Chociaż może sprawdzi się moja mieszanka na chleb.

  • Patelnię tam, to mogę robić. 😀

  • Świetny pomysł, nie robiłam jeszcze pizzy na proszku do pieczenia, a Jamiego Oliviera bardzo cenię, tylko w tym momencie brak u mnie takiej patelni 🙁 Chyba, żeby zakombinować w naczyniu żaroodpornym… hmmm … pokombinuję

    • pewnie możesz spróbować z tym naczyniem 🙂
      ja się trochę obawiała, że będzie czuć proszek (Jamie używa self raising flower), ale na szczęście tak nie jest 🙂

  • Kasia Makarska

    Ale mi ślinka cieknie.
    Muszę się rozglądnąć za taką patelnią. Od czegoś trzeba zacząć. 😀

    • nooo koniecznie 🙂 a z tą patelnią wiele fajnych potraw można wyczarować 🙂

  • Pizza z puree z dyni jest naprawdę super, mimo, że puree jest lekko słodkie to fajnie komponuje się ze słonym boczkiem, sosem pomidorowym i serem <3

    • ach tak mi narobiłaś smaka, że zaraz poproszę Faba żeby uporał się z dynią i właśnie taka pizza z boczkiem będzie następna 🙂 mniam!

  • no to w takim razie muszę się zaopatrzyć w taką patelnię! 🙂

    • polecam! my jeszcze robimy w niej hiszpańską fritatte, pieczemy omlety, ostatnio piekłam ciasto 😀 ma wiele zastosowań 🙂

  • a few seconds ago
    Nie umiem! Nie umiem robić pizzy. Tyle razy próbowałam i zawsze coś jest nie tak 🙁 Za twarda, za miękka, niechrupiąca, ciągnąca, za słona lub za kwaśna 🙁
    Może dam sobie jeszcze jedną szansę i spróbuję…
    Albo poproszę Męża – On ma zdecydowanie lepszą rękę do kucharzenia 🙂
    A na pizzy uwielbiam pieczarki 🙂
    I oczywiście Kasiu – serwuj takie przepisy, jeśli nawet nie skorzystam to z ogromną przyjemnością przeczytam i pocieszę oczy pięknymi zdjęciami 🙂

    • Może z tą pójdzie łatwiej 🙂 wiadomo, że to nie taka pizza jak na drożdżowym cieście, ale kalkulując pracę i czas w stosunku do efektu – jest pyszna 🙂 mam nadzieję, że się uda tym razem Kasiu!

  • No, trzeba będzie spróbować bez patelni 😉 A przepisy wrzucaj koniecznie 🙂 Jakiś czas temu wrzuciłaś na Snapie ratunkowe ciasto czekoladowe i jest ono w stałym cukiernicznym repertuarze. No to zmykam na kawałek ciacha 😉

  • La Blonde Vita

    Uwiebiam Jamiego! Przepis na pewno wykorzystam 🙂

    • Jamie to też nasza ulubiona kuchenna inspiracja 🙂 Przepisy to jedno, ale jego osobowość, to jak edukuje ludzi, jak dzieli się wiedzą jest godne naśladowania 🙂

  • Wygląda apetycznie, a czasem na takie przepisy ratują życie, jeśli jest się na diecie i od czasu do czasu nachodzi ochota na coś „niezdrowego” (wiadomo, domowe zawsze zdrowe ;). Właśnie jestem w takiej sytuacji – dieta, ale pizza za mną chodzi już kolejny dzień 😉

    • oj to prawda… 🙂 domowe zawsze lepsze, nie wiem czy zdrowe, ale chociaż wiesz co jesz i kontrolujesz to, co jest w środku :):)

  • Koniecznie muszę wypróbować ten przepis. Oczywiście przez wypróbować, mam na myśli spróbować gotowej potrawy, po poprzednim podrzuceniu tego przepisu mojemu chłopakowi, odpowiedzialnemu u nas w domu za przygotowywanie jedzenia 🙂 Mamy na szczęście odpowiednią patelnię. Może uda mi się go namówić jeszcze dzisiaj,

    • ale masz fajnie, podrzucasz przepis i gotowe danie ląduje na stole? 🙂
      Daj znać jak Wam smakowało!

  • Doti Melodia

    No to patelnia wpisuje się w moje listowe zachcianki do plannera 😉
    Poproszę więcej przepisów 😉

    • super :):) a taka śliczna patelnia to rzeczywiście dobry pomysł na pozycję na wishliście 😀

  • Ale mi zrobiłaś smaka! zaniedługo mnie czeka wymiana garnków i na pewno wezmę pod uwagę te cuda!

    • skoro i tak planujesz takie zakupy, to polecam tym bardziej! Taka patelnia jest bardzo uniwersalna, wiele można z nią zrobić 🙂

  • Oh jak ja marzę o takiej patelni 😀 Przepis sobie zapisuję i mam nadzieję, że szybko uda mi się go wypróbować 🙂

  • ooo tak, domowa pizza to smak dzieciństwa <3 na pewno wypróbuję!

    • hihi mi z dzieciństwem kojarzy się pizza mamy, na takim grubym, puchatym drożdżowym cieście, z sosem z keczupu i z parówkami oraz oczywiście z ogrooooomną ilością sera 😀

  • Pieruńskie maszkety

    Nie mam nic przeciwko kulinarnym inspiracjom na twoim blogu, pizza wygląda wspaniale, aż zrobiłam się głodna!

    • dziękuję :):) ja też za każdym razem jak widzę gdzieś pizzę to zaraz mam na nią ochotę 😀

  • Pizza wygląda przepysznie, taka patelnia rzeczywiście by się przydała, ale porcja szybko by zniknęła. Ja zawsze przygotowuję pizzę na dwóch blaszkach. Narobiłaś mi smaku! 🙂

    • to prawda, że wychodzi malutka porcja – dla 2 osób starcza, ale zawsze mamy z tym jakąś sałatę, czasem frytki z batatów 🙂

  • Jako pizzo-żerca, na pewno wypróbuję! 😀

  • zrobiona! uratowałaś mnie przed śmiercią głodową (zapomniałam że sklepy dziś zamknięte….). Dziękuję, ciężarna Ci tego nie zapomni 😀 https://uploads.disquscdn.com/images/aa78b5ae6ce9a6b16404b1a17c98e5073b628a74b1f1f62bcc7de7ca03c7642e.jpg

  • O, co za zbieg okoliczności, właśnie wczoraj wreszcie dorobiliśmy się patelni, którą można wkładać do piekarnika 😀 idę robić pizzę 🙂