Domowa granola czyli pyszne i zdrowe śniadanie dla zabieganych
Lubicie granolę? W naszym domu jest to jedna z tych rzeczy, które zawsze muszą się znaleźć w kuchennej szafce. To takie pyszne i zdrowe śniadanie dla zabieganych, często gdy pomiędzy ćwiczeniami a szykowaniem się do wyjścia brakuje nam czasu na coś innego granola ratuje sytuację śniadaniową. Czasem jest to pyszna przekąska, którą razem z jogurtem i owocami podjadamy pomiędzy posiłkami. A od czasu do czasu traktujemy ją jako coś „ekstra”- posypkę na owsiance, czy sałatce owocowej albo górną warstwę domowego crumblea.
Wszystko pięknie, jest tylko jedno “ale”- odkąd zaczęliśmy się baczniej przyglądać temu co ląduje na naszych talerzach unikamy kupnej granoli jak ognia. Mieszanki ze sklepowych półek często są niepotrzebnie naładowane cukrem i ulepszaczami, które staramy się eliminować z naszej diety. Dlatego zdecydowałam się zacząć przygotowywac granolę sama- na szczęście jest to naprawdę banalnie proste, sprowadza się do wymieszania kilku składników i przypilnowania piekącej się granoli, tak aby przypadkiem jej nie spalić (nie pytajcie ile razy mi się to przytrafiło!). Poniższy przepis to mój najulubieńszy i sprawdzony wiele razy, nie ma mowy, żeby coś miało się nie udać!
DOMOWA GRANOLA- PRZEPIS PODSTAWOWY
SKŁADNIKI:
3 szklanki płatków (korzystam z owsianych, bo tylko do nich mam dostęp)
1 szklanka orzechów i nasion (wymieszaj ulubione- u mnie są to laskowe, migdały i pestki słonecznika)
1/2 łyżeczki cynamonu
1/3 szklanki płynnego miodu
1/4 szklanki oleju (kokosowy to nasz numer1!)
dodatki: wiórki kokosowe, czekoladowe groszki, suszone owoce, rodzynki- to co lubisz!
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyłóż blachę do pieczenia papierem. W małym rondelku podgrzej olej, dodaj miód i podgrzewaj jeszcze chwilę, nie pozwól jednak aby mieszanka się zagotowała. W międzyczasie w misce wymieszaj płatki, cynamon, orzechy. Zawartość rondelka wlej do miski z płatkami i wymieszaj dokładnie do połączenia się składników. Przełóż mieszankę na przygotowaną wcześniej blachę, wyrównaj. Obniż temperaturę piekarnika do 160 stopni, wsadź do środka blachę z płatkami. Po 10 minutach pieczenia wymieszaj zawartość drewnianą łyżką, piecz do uzyskania złotego koloru sprawdzając co 7 minut, aby nie doprowadzić do przypalenia się granoli (granola piecze się dość szybko, równie szybko może się spalić więc miej ją na oku!) Gdy płatki będą złote wyjmij blaszkę z piekarnika, ostudź w temperaturze pokojowej. Na początku granola może być jeszcze miękka, ale po wystudzeniu nabierze chrupkości. Możesz dodać do płatków ulubione dodatki- suszone owoce, wiórki kokosowe lub czekoladowe groszki. Przechowuj szczelnie zamknięte w słoiku!
Jeśli jeszcze nie próbowaliście przygotować granoli samodzielnie to gorąco zachęcam aby się za to zabrać, założę się, że szybko porzucicie gotowe, kupne mieszanki! Dajcie znać w komentarzach jeśli macie swoje ulubione sposoby na przygotowanie doprawianie granoli, może znacie fajne dodatki, które podkręcają smak i dodają do płatków to magiczne „coś”?
Zobacz również
-
elpimpi
-
worqshop
-
-
Zielona Owca
-
worqshop
-
Zielona Owca
-
-
Kasia D.
-
-
Kasia Przybyt
-
worqshop
-
Antilight
-
Kasia Mıstaçoğlu
-
-
-
-
Adrianna Zielińska
-
worqshop
-
Adrianna Zielińska
-
worqshop
-
-
-
-
Kusterkowa
-
worqshop
-
Kusterkowa
-
-
-
Dagmara Piekutowska
-
Magdalena Bród
-
jolunia1984
-
Abecadło Zdrowia
-
Kasia z worqshop.pl
-
-
Angie