Cynamonowe Muffiny

Zapraszam was dzisiaj do mojej kuchni, która w grudniu obowiązkowo pachnie cynamonem, korzennymi przyprawami i maślanymi wypiekami! Jestem wielką fanką skandynawskich cynamonowych bułeczek, ale czasem ochota na nie nachodzi mnie wtedy, gdy akurat brak czasu na długie wyrabianie i wyrastanie ciasta drożdżowego. Ratuję się wtedy tymi muffinkami- są przepyszne!

muffinki_cynamonowe_z_chrupiącą_skorupką2

Jeśli szukacie smakowitego śniadania, pomysłu na podwieczorek lub przekąskę koniecznie wypróbujcie przepis na cynamonowe muffiny- są idealnie maślane, puszyste i stanowią dla mnie synonim zimowego relaksu!

SKŁADNIKI:
3/4 szklanki jogurtu
1/4 szklanki mleka
2 jajka
115 g masła
7 łyżek ciemnego cukru
1 łyżka mielonego cynamonu
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki cukru

PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni, foremkę na 12 muffinek wyłóż papilotkami.
Jajka, jogurt i mleko ogrzej do temperatury pokojowej, masło rozpuść i zostaw do wystudzenia.
W małej miseczce wymieszaj cukier i cynamon, odłóż na bok.
W większej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. W małej misce wymieszaj jogurt, mleko, jajka, roztopione masło i cukier. Wymieszaj delikatnie zawartość obu misek.
Nałóż do każdej papilotki jedną łyżkę ciasta, wyrównaj i posyp mieszanką cukru i cynamonu. Nałóż kolejną porcję ciasta, ponownie posyp mieszanką cukru i cynamonu. Za pomocą patyczka do szaszłyków wymieszaj warstwy ciasta i cynamonowej posypki- wsadź patyczek pionowo i wykonaj nim spiralne ruchy- tak aby otrzymać zawijasy ciasta. Ponownie przykryj warstwą ciasta i posypką- papilotki powinny być niemal pełne.

Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut lub do momentu, gdy patyczek włożóny w muffinkę będzie wychodził suchy i czysty. Ostudź przez około 10 minut a następnie wyjmij z metalowej formy.

muffinki_cynamonowe_z_chrupiącą_skorupką3

Może spróbujecie ich na weekendowe śniadanie? Z kubkiem kawy komponują się idealnie! Cynamonowe muffiny możecie również zrecyklingować- lekko obeschnięte idealnie sprawdzą się jako baza do tostów francuskich!

blog-separator

Lubię podrzucać wam od czasu do czasu przepisy- ciekawa jestem co o nich myślicie? Korzystacie z przepisów znajdowanych na blogach lifestylowych, czy macie raczej swoich ulubionych blogerów kulinarnych i gotujecie razem z nimi?

Zobacz Również

  • Ania/Offca

    to już wiem co jutro upiekę 😀

  • O mamo, koniecznie muszę zrobić je na święta i postawić na wigilijnym stole razem z pierniczkami! Sama uwielbiam korzenne babeczki marchewkowe z lukrem pomarańczowy, także świetnie nadają się na chłodniejsze dni :). Problem z nimi jest taki, że znikają w mgnieniu oka (czemu staram się zapobiegać podwajając proporcje 😉 ).

  • O mamo, koniecznie muszę zrobić je na święta i postawić na wigilijnym stole razem z pierniczkami! Sama uwielbiam korzenne babeczki marchewkowe z lukrem pomarańczowy, także świetnie nadają się na chłodniejsze dni :). Problem z nimi jest taki, że znikają w mgnieniu oka (czemu staram się zapobiegać podwajając proporcje 😉 ).

    • znam te problemy z babeczkami i ciasteczkami- też często ratuję się podwajając proporcje :)

  • Muszą być pyszne :) Muffinki są szybkie i proste do zrobienia, a jakie dobre!

  • karolinah

    właśnie upiekłam! smakują podobnie jak bułeczki z ikea :)

  • wyglądają pysznie, chyba się skuszę i upiekę!

    zapraszam do mnie na 5 świątecznych projektów DIY :)

  • Wyglądają pysznie.
    Ja w przypadku ciast korzystam z rad Doroty z Moje Wypieki. Dzięki nim w końcu moje ciasta wychodzą i są pyszne.

    • oj tak, ja też się nigdy na jej przepisach nie zawiodłam, podobnie jest u Liski z „White Plate” z którą nauczyłam się piec domowe chleby!

  • Tanya Batrak

    Mmm looks very yummy! I’m sure they are! Thanks for the recipe :)