Ciastka owsiane bez cukru

Znalazłam przepis na ciastka idealne i nie zawaham się nim podzielić. Idealne-czyli jakie? Zdrowe przede wszystkim!

Ciastka owsiane bez cukru są sycące, pełne błonnika, lekko słodkie, idealne do kawy czy na szybką przekąskę przed porannym biegiem. To efekt slow weekendowych eksperymentów w kuchni i chęci znalezienia ciastek, które wpiszą się w naszą dietę.

Nie ma w nich cukru, nie ma mąki, nie ma jajek, mleka, żadnych spulchniaczy- ciasteczkowi obrońcy pewnie będą obruszeni, ale zanim usłyszę głosy, że takie ciastka to nie ciastka- polecam spróbować, bo ich sklepowe odpowiedniki w wersji „light” delikatnie mówiąc mogą się schować.

ciastka_owsiane_bez_cukru_idealne_4

ciastka_owsiane_bez_cukru_idealne_1

 

ciastka_owsiane_bez_cukru_idealne

CIASTKA OWSIANE BEZ CUKRU

SKŁADNIKI:
1 przejrzały banan
10 daktyli
250 g płatków owsianych
250 ml wrzącej wody
ulubione orzechy i dodatki

PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, blaszkę do pieczenia wykładamy papierem.
Banana rozgniatamy widelcem na gładką masę. Daktyle kroimy na małe kawałeczki. Płatki owsiane wsypujemy do miski, zalewamy wrzącą wodą, mieszamy. Dodajemy rozgniecionego banana i pokrojone daktyle, mieszamy dokładnie. Dodajemy ulubione dodatki- u nas były to pestki słonecznika i rozdrobnione orzechy włoskie (ostrożnie z czekoladą, którą można dodać dopiero gdy masa nieco przestygnie) i chwilę zagniatamy ciasto aby wszystko dokładnie się połączyło.
Wilgotnymi dłońmi odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które układamy na blaszce w niewielkich odstępach- ciastka nie rosną. Kulki rozgniatamy widelcem formując placuszki.
Pieczemy 15-20 min do momentu gdy ciasteczka się lekko zrumienią.

PS. Ciasteczka będą dość miękkie, można przechowywać je w słoiku przez kilka dni, ale u nas zniknęły dużo szybciej!

ciastka_owsiane_bez_cukru_idealne_2

Szukam alternatywnych, zdrowych przepisów na bezcukrowe słodycze- jakkolwiek to brzmi wiem, że się da!

Jeśli macie jakieś sprawdzone przepisy i pomysły na desery bez cukru– najlepiej dosładzane naturalnie, owocami – będę bardzo wdzięczna za napisanie o nich w komentarzach pod tym postem!

Zobacz również

  • Ja robię lody bananowe – banana (albo więcej niż jednego ;)) kroję i wkładam do zamrażarki na ok. 3 godziny, potem wrzucam do miskera stojącego (może być blender) i miksuje, dodaję owoce, miksuję, do pojemnika i do zamrażarki aż będzie miał konsystencję jak lody i voila!

    • brzmi pysznie, będę musiała spróbować!
      Ostatnio banany i daktyle to moje ulubione dosładzacze! 🙂

  • Szkoda, że nie mam banana, już bym szła robić. 🙂

    • u nas ostatnio banany są w domu hurtowo i leżą w koszyku- jedne do jedzenie, drugie czekają aż przejrzeją aby właśnie użyć je w zdrowych wypiekach, owsiankach itp 🙂

  • O, jaaaa! Ale fajny i prosty przepis! Oczywiście, że go wypróbuję! No i świetnie Ci wyszła grafika z przepisem 🙂

    • dzięki! spróbuj, spróbuj- to jak owsianka w wersji ciasteczkowej 🙂

      • Już zrobiłam! Nie wyszły mnie ładne, ale są dobrą alternatywą dla kupnych ciasteczek 🙂

  • Wyglądają pysznie i wierzę Ci na słowo, że rzeczywiście takie są. Koniecznie muszę je zrobić! 🙂