Brownie super czekoladowe!

Za każdym razem jak znajdę przepis- pewniaka, który z przyjemnością powtarzamy i o który proszą wszyscy dookoła koniecznie muszę podzielić się nim z wami na blogu!

Uwielbiam spędzać czas w kuchni- gotowanie i pieczenie sprawia mi wielką przyjemność, prawdopodobnie porównywalną do samego jedzenia! Zapraszam was dzisiaj na brownie super czekoladowe- swojego brownie idealnego szukałam długo, a jak już znalazłam to puszczam w świat dalej żeby cieszyło innych czekoholików!


brownie_super_czekoladowe3

Brownie i kubek gorącej kawy ze spienionym mlekiem to moje połączenie idealne, sprawdzony przepis na udany poranek czy wieczorny relaks.

Eksperymentujcie z dodatkami, którymi posypujecie brownie- klasyki to oczywiście orzechy włoskie i laskowe, ja uwielbiam mrożone maliny, mignęło mi też przed oczami brownie z zawijasami z masła orzechowego, które było bardzo kuszące!

No i pamiętajcie- to brownie świetnie się mrozi- więc jeśli wizja blachy ciasta przeraża wasze biodra (witajcie w klubie!) po wystudzeniu możecie zapakować kawałki ciasta w torebki i zamrozić- po rozmrożeniu jest równie pyszne!

BROWNIE SUPER CZEKOLADOWE

SKŁADNIKI
310g gorzkiej czekolady
220 g masła
125 g cukru
5 jajek
1/2 łyżeczki soli
165g mąki
150 g dodatków (orzechy, mrożone maliny)

PRZYGOTOWANIE
Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 stopni, płaską blachę do pieczenia wyłóż papierem.
Masło rozpuść w rondelku na wolnym ogniu- regularnie mieszaj i nie pozwól aby się zagotowało. Do gorącego masła wrzuć połamaną na kawałeczki gorzką czekoladę i dokładnie wymieszaj.
W oddzielnej misce zmiksuj dokładnie jajka z cukrem, gdy składniki się połączą dodaj mąkę. Połącz ze sobą dwie masy i wymieszaj do połączenia składników.
Wylej na wcześniej przygotowaną blaszkę, posyp dodatkami.
Piecz w 175 stopniach przez ok. 45 minut- do momentu gdy brownie zacznie się wybrzuszać i tworzyć fale na powierzchni. Nie pozwól aby brownie piekło się zbyt długo- ciasto powinno pozostać lepkie i wilgotne.

brownie_super_czekoladowe2

 

Pozbywanie się zapasów jedzenia z szafek i zamrażarki to zdecydowanie przed-przeprowadzkowa przyjemność! Znajduję w zakamarkach skarby takie jak dzisiejszy brownie no i nie pamiętam kiedy ostatnio byłam na spożywczych zakupach- niesamowite jest ile smakołyków mieliśmy zachomikowane w domu!

Szukam również zdrowej alternatywy dla ciasta czekoladowego- to powyżej to rozpusta na talerzu, ale może ktoś z was posiada wypróbowany przepis na brownie, murzynka czy inną radość czekoholika, ale w zdrowej wersji? Dajcie znać w komentarzach!

Zobacz również

  • Jeśli lubisz piec musisz znać Dorotę Świątkowską. A jeśli nie – kochana musisz ten błąd jakoś nadrobić. To moje piekarnicze guru! Nie ma sobie równych. Tu znajdziesz przepisy na brownie nawet z burakami i zdrowszą wersję na kaszy jaglanej – zakochasz się w tej stronie:

    http://www.mojewypieki.com/

    • oczywiście znam :):)
      przegapiłam u niej te odchudzone brownie, zaraz zerknę 🙂

      • Hehhe – no Dorota jest wielka! uczę się zawsze od niej 🙂 I jeszcze Kwestię Smaku Ci polecam jeśli lubisz pichcić 🙂 plus Zosię Cudny czyli Make Cooking Easier – to trzy blogi kulinarne, które kocham 🙂

        Buziaki – powodzenia w przeprowadzce 🙂

  • Joanna Grams

    Właśnie sobie uświadomiłam, że nigdy nie jadłam ani nie przygotowywałam brownie. Koniecznie muszę to nadrobić, szczególnie, że upieczenie tego ciasta w domu nie wydaje się być bardzo skomplikowane, a do tego jestem czekoladoholiczką. 😀

    • koniecznie spróbuj, achhh ja je tak mocno uwielbiam, rzeczywiście chwilkę zajmuje zrobienie, a jaka przyjemność 🙂

  • Jeszcze nie jadłam musze spróbować ✌️

  • Ja wciąż szukam idealnego przepisu – więc Twój będzie kolejny do wypróbowania.
    A maliny własnie przełożyłam z lodówki do zamrażarki 😀

  • Marta

    Mniam, chętnie wypróbuję 🙂 jakich wymiarów blaszka do pieczenia? 🙂 proszę o w miarę szybką odpowiedź, żebym jeszcze dziś zdążyła zrobić 😀