Brookies – mikołajkowe ciasteczka czekoladowe (bez nabiału!)

Czy macie jakieś swoje wyjątkowe, przedświąteczne wspomnienia? Coś do czego wracacie z nostalgią i uśmiechem i nawet jeśli miało to miejsce wiele lat temu to nadal sprawia, że robi Wam się ciepło na serduchu? Założę się, że tak! Dla mnie jest to pieczenie świątecznych ciasteczek, takich jak dzisiejsze brookies czyli idealne mikołajkowe ciasteczka czekoladowe!

WYJĄTKOWE GRUDNIOWE WSPOMNIENIA

Co roku gdy na początku grudnia zaglądam do mojego małego notesu ze świątecznymi przepisami wracają wspomnienia. Jeszcze przed wyjazdem z Polski pieczenie świątecznych ciasteczek było moim małym, grudniowym rytuałem. Wiecie jak to jest – byłam studentką, pracowałam, działałam w różnych grupach, wolontariatach i harcerstwach więc ilość przyjaciół i bliskich znajomych była odwrotnie proporcjonalna do ilości gotówki na koncie:) A mi tak bardzo zależało na tym, aby jakiś świąteczny drobiazg trafił do każdego!

pieczenie-ciastek-na-swieta

Stąd chyba pojawił się pomysł na grudniową produkcję ciasteczek! Pamiętam te popołudnia, gdy zamykałam się w kuchni w domu rodziców, świąteczna muzyka grała na całego, a ja wpadałam w szaleństwo świątecznych wypieków – były oczywiście pierniczki, były ciastka maślane, były cranberry noels i mój hit nr 1 – kokosanki! Później pięknie to wszystko pakowałam i rozdawałam wśród najbliższych osób.

Wiem, że te ciasteczkowe paczuszki cieszyły obdarowanych bardziej niż niejeden sklepowy prezent!

Ile wspomnień mam z tymi ciachami i najlepszymi przepisami z mojego notesu! Ile zimowych spacerów, ile pogaduch pod furtką, ile godzin przesiedzianych na zapleczach różnych teatrów, ile przerw między zajęciami i wyjątkowych, wspaniałych chwil…

ciasteczka-na-swieta-brookies

Wiadomo, że po latach wiele się zmieniło. Wielu z tych osób, z którymi zajadaliśmy się kokosankami pod choinką czy na osiedlowej ławce nie ma już na stałe w mojej codzienności, ale te ciepłe i słodkie jak gorąca czekolada wspomnienia zostają i wiem, że będę do nich wracać w każde święta.

brookies-worqshop1

ciasteczka-czekoladowe-boze-narodzenie-przepis

BROOKIES – CIASTECZKA CZEKOLADOWE

Oczywiście obecnie osobą, która spija śmietankę moich kuchennych szaleństw z młodości jest Fab – nie ma takiego przepisu, którego bym dla niego nie wyczarowała! Często oglądamy jakiś film, serial lub vlog, widzimy tam coś pysznego, a kilka dni później już się tym zajadamy. Tak samo było z brookies – naszym ciasteczkowym odkryciem zeszłego roku! Wypatrzyliśmy je w jednym z vlogów Lily Pebbles i bardzo szybko stały się również naszym grudniowym numerem jeden!

Jeśli szukacie przepisu na mikołajkowe ciasteczka czekoladowe, które będą tanie i zrobione z łatwo dostępnych składników, a smakiem i wyglądem wygrają z wieloma ciachami z cukierni – spróbujcie upiec brookies!

BROOKIES – CIASTECZKA CZEKOLADOWE BEZ NABIAŁU

SKŁADNIKI

85 g kakao
400 g drobnego cukru do wypieków
125 ml oleju
4 jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
60 g cukru pudru

WYKONANIE

W dużej misce wymieszaj mikserem kakao, cukier do wypieków i olej roślinny.

Dodawaj pojedynczo jajka, po każdym dodanym jajku wymieszaj masę.

Do masy dodaj esencję waniliową, wymieszaj.

W średniej misce przesiej mąkę, sól i proszek do pieczenia, do suchych składników dodaj masę kakaową z małej miski.

Przykryj całość folia spożywczą i wstaw do lodówki na ok 4 godziny – dzięki temu będzie Ci łatwiej formować kulki, początkowo masa jest bardzo lepka. Nie pomijaj tego kroku!

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, blaszki wyłóż papierem do pieczenia.

Cukier puder wysyp na płaski talerz, Łyżką nabieraj porcje masy czekoladowej, wykładaj ją na talerz wysypany cukrem pudrem i na nim formuj kulki o średnicy ok. 2 ½ cm.

Piecz w nagrzanym piekarniku przez 10-12 minut, po wyjęciu z piekarnika ciasteczka powinny być nadal miękkie. Zostaw na kilka minut na blasze do pieczenia, a następnie wystudź na kratce.

 

Brookies idealne powinny być mięciutkie w środku i kruche na zewnątrz. Z przepisu wychodzi konkretna porcja ciastek, ale jeśli nie zamierzacie ich rozdawać spokojnie można przechowywać je w blaszanej puszce. Z czasem stwardnieją i zaczną przypominać czekoladowe biscotti – oczywiście jeśli nie zjecie ich wszystkich od razu!

ciastka-czekoladowe-worqshop

brookies-ciasteczka-przepis

Jeśli unikacie nabiału i jednocześnie kochacie słodkości te mikołajkowe ciasteczka czekoladowe będą dla Was idealne – dajcie znać jeśli zdecydujecie się wypróbować ten przepis! Do ciasteczkowych paczuszek polecam również maślane gwiazdki, które w zeszłym roku były hitem świątecznym, a na co dzień, na śniadanie lub do kawy zróbcie sobie cynamonowe mufiny!

Napiszcie koniecznie jakie ciacha znajdują się w Waszym grudniowym repertuarze! Może macie jakieś nietypowe przepisy do których lubicie wracać? Dajcie znać w komentarzu!

  • Klaudia

    Powiem krótko – uwielbiam brownie, do tej pory piekłam jako ciasto, więc po prostu zapamiętuję przepis i lecę, jak ogarnę wszystko co mam do ogarnięcia to w nagrodę wypróbuję przepis.
    [to jest motywacja!]

    • haha no to mam nadzieję, że motywacja zadziałała i ciasteczka są już zjedzone 😀

  • joanna

    Robiłam kiedyś bardzo podobne ciasteczka do Twoich i trzeba przyznać że były pyszne. Muszę wypróbować ten przepis 🙂
    Ja odkąd się wyprowadziłam z domu to co roku piekę pierniczki, zaraz przed świętami je ozdabiam i każdy w mojej rodzinie i rodzinie mojego męża dostaje niewielką paczuszkę z kilkoma ciasteczkami, taki słodki dodatek do prezentu. Wszyscy są zawsze zachwyceni!

    • nie dziwię się! to przecież takie małe słodkie niespodzianki dane od serca zawsze wywołują największy uśmiech 🙂

  • U mnie era na takie grudniowe smakołyki skończyła się wraz z przymusem odstawienia glutenu. Kiedyś o tej porze mieszałabym już ciasto na pierniczki, które musi swoje odstać. Teraz nawet nie mam ochoty kupować składników na bezglutenową wersję.

    • a masz Jolu jakieś wypróbowane bezglutenowe smakołyki, które Cię ratują, czy w ogóle odstawiłaś takie rzeczy?

      • Dla siebie, na co dzień, w sumie można powiedzieć, że odstawiałam. Mi się nie chce nic robić, a tak, nikt jeść nie chce.

  • Robię! Wyglądają przepysznie <3

  • Lucyna Pawłowska

    To coś dla mojego męża, ja niestety nie jem ciasteczek, ale chętnie upiekę dla moich bliskich.

    • ja ostatnio zabrałam kilka do przyjaciółki – zniknęły w mgnieniu oka więc polecam spróbować! 🙂

  • Izabela Wojtczuk-Kowalska

    Wskakują na listę ciasteczek dla moich dzieciaków 🙂

    • dla dzieciaków to chyba ciacha idealne 🙂 daj znać czy im smakowały?:)

  • Wyglądają suuuuper! 😉

  • Cudne są 🙂 jestem ciekawa, czy w wersji bezglutenowej uda mi się zrobić podobne 🙂

    • i jak Klaudia, próbowałaś? wyszły bez glutenu? daj znać koniecznie! 🙂

    • też jestem ciekawa 🙂 próbowałaś je może przerobić na gluten free? udały się? 🙂

  • Wyglądają pysznie i na pewno „przetestuję” przepis. 🙂

  • Wyglądają przepysznie i potwierdzam jeszcze pyszniej smakują! Przepis wypróbowany wczoraj, ciasteczka no cóż gdzieś już wyszły 😀 i wszyscy są zadowoleni 😉 Chyba na święta znów wylądują na stole, bo są tego warte! 🙂

    • zdecydowanie! 😀 no i potwierdzam, że mają dziwną zdolność do wychodzenia mimo że z tego przepisu wychodzi ich przecież całkiem sporo 😛

      • To prawda wyszło ich dużo, a już następnego dnia zostało ich do podziału niewiele 😀

        • nooo to jak historia naszego życia 😛 mamy oddzielne żołądki na słodycze z Fabem chyba 😛

          • To może być trafna teoria 😀 ale w takim razie ja też mam jeszcze jeden jakiś ukryty 😛 więc nie jesteście sami 😉

  • Kasiu! Dziękuję że podzieliłaś się tym przepisem. Właśnie wypróbowałam i ciastka wyszły pyszne! Muszę dodać, że w kuchni mam dwie lewe ręce, więc jak wyjdzie mi coś dobrego to jestem w siódmym niebie 🙂

    • ojej ale się cieszę! 😀 to teraz mogą śmiało wpaść do Twojego ciasteczkowego repertuaru 🙂

  • Kasiu, wiesz może czy można zamienić w nich zwykłą mąkę na bezglutenową? Moja siostra ostatnio przeszła na dosyć restrykcyjną dietę m.in. ogranicza nabiał i gluten z powodów zdrowotnych i tak się zastanawiam czy nie zrobić dla niej tych ciasteczek 🙂

    • nie mam pojęcia 🙁 nie mam niestety doświadczenia z mąkami bez glutenu więc ciężko mi powiedzieć..

  • Pani Komoda

    Wyglądają mega smakowicie! 🙂

  • Ciasteczka wyglądają rewelacyjnie i są bardzo apetyczne! 🙂 To wspaniałe jak niektóre potrawy/wypieki przywołują wspomnienia 🙂

  • Izuś M.

    Ile ich wychodzi z podanych składników?

  • Alina

    Piekłam je dziś drugi raz. Są przeeepyszne! Dodałam zamiast ekstraktu waniliowego, ekstrakt z migdałów i cukier migdałowy. Wyszły jeszcze lepsze 🙂

  • Prezentują się obłędnie! Chętnie wypróbuję przepis:)

  • Co zrobiłam źle? Ciastka zlały się na blaszce, wyglądają jak plaster miodu. 😂 Też uroczo, ale kulki są ładniejsze. Masa była kilka godz. (chyba ponad 3) na zewnątrz, w śniegu 😀

  • W zeszłym roku robiłam je na święta dla klientów, każdy dostał zapakowane w celofan z karteczką 🙂 wracam i w tym roku i muszę zrobić chyba podwójną porcje 😀 najwyżej zostanie dla nas do wieczornej herbatki :))

  • Zośka

    Potwierdzam, najlepsze ciasteczka! I potwierdzam, że nie można pomijać etapu chłodzenia 😀 ja z moją cierpliwością trzylatka musiałam teraz i już próbować lepić kulki… I mordowałam się później z ekstremalnie lepiącą masą. W tym roku nie popełnię tego błędu 😀