Babie Lato- idealne ciasto jesienne

Babie lato to jedna z moich ulubionych pór roku, po gorącym lecie, upałach i dniach pełnych słońca z lekkim zniecierpliwieniem czekamy na chłodniejsze poranki i wieczory, przelotne deszcze i powolną zmianę pogody za oknem. Pomiędzy pakowaniem pudeł i opróżnianiem mieszkania przed przeprowadzką przywołujemy myśli o jesieni, którą w tym roku spędzimy w Polsce!

Czekam na złote liście, kasztany, spacer po Łazienkach i gorącą czekoladę, na grzybobrania z rodziną, wycieczki rowerowe po Kampinosie i bieganie w rześkie poranki- to już niedługo, a na razie cieszę się przedsmakiem jesieni i zapraszam was na idealne ciasto jesienne- jest puszyste i wilgotne, nieziemsko pachnie cynamonem, znajdziecie w nim chrupiące orzechy i najlepszą pod słońcem posypkę z domowej granoli– zapraszam na najlepsze ciasto z jabłkami pod słońcem!

 

idealne_ciasto_jesienne4

 

BABIE LATO- IDEALNE CIASTO JESIENNE

SKŁADNIKI

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka wanili
  • 4 obrane i pokrojone w kostkę jabłka
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki domowej granoli

PRZYGOTOWANIE

Okrągłą formę do pieczenia o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

W średniej misce zmiksuj jajka, cukier, wanilię i olej. Do drugiej miski dodaj mąkę, sodę oczyszczoną, sól i cynamon. Zawartość miski z suchymi składnikami wsyp do miski z mokrymi składnikami i delikatnie wymieszaj tylko do połączenia składników. Dodaj jabłka i orzechy, wymieszaj z ciastem. Nie można mieszać zbyt długo!

Ciasto wlej do przygotowanej wcześniej formy. Posyp granolą.
Piecz w 180 stopniach przez 30-45 minut.

idealne_ciasto_jesienne5

idealne_ciasto_jesienne3

Jeśli nie macie pomysłu co upiec w tym tygodniu do weekendowej kawy polecam to ciacho- nie może się nie udać, wspaniale smakuje w promieniach słońca, da się łatwo spakować i zabrań na piknik- idealne ciasto jesienne na ostatnie dni babiego lata!

Tęsknicie już za jesienią? Ciekawa jestem jakie są wasze skojarzenia z tą porą roku- jakie smaki, zapachy, obrazy sprawiają, że myślami przenosicie się w jesienne klimaty? Dajcie znać w komentarzach na dole! 

Zobacz również

  • Tak pięknie opisałaś tą jesień, że już jej zapragnęłam. 🙂 To ciasto to ewidentnie moje smaki.
    Rozmarzyłam się o gorącej czekoladzie. Chętniej jem wtedy zupy, szczególnie kremy (np z dyni!). No i oczywiście cynamon!

    • kurczę ja nie lubię gorącej czekolady, ale dynię zamierzam w tym roku przerabiać na wszystkie możliwe sposoby!! Na wrzosy też się czaję 🙂

  • Dlaczego robisz mi takie świństwo, kiedy jestem na powakacyjnej redukcji? 😀

    Niestety, moja codzienna dieta wyklucza cukier i olej, ale na pewno znajdę pyszne zamienniki i spróbuję wykombinować takie ciacho. Jesień to chyba najbardziej sprzyjająca wypiekom pora roku :). Zwłaszcza takim, z jabłkami, orzechami, aromatem cynamonu… 🙂 Rozmarzyłam się!

  • Wygląda przepysznie! Bardzo chętnie wypróbuję przepis i na ciasto, i na granolę :).
    Sama też nie mogę się wprost doczekać jesieni, czekam na te piękną porę roku o długich wieczorach i deszczowych dniach, wybitnie sprzyja artystycznym dużo :).

    • to prawda, jesień sprzyja kreatywności, a zaraz potem zima i święta- też super!

  • Grischa&Lilou

    Kocham jesień! Za coraz mniejszą ilość słońca, deszcz, mgłę o poranku, grzybobranie i melancholię. No i za to, że mogę w końcu ubrać się ^na cebulkę ^ 🙂

    • och ja też już tęsknię za jesienną szafą, swetrami, szalami i sztybletami 😀

  • Wygląda cudownie i świetny pomysł z tą posypką z granoli :). P.s. Jesień w Warszawie jest piękna!

    • już się nie mogę doczekać, nawet teraz jak słyszę, że pada i jest pochmurnie to marzy mi się sweater weather i kubek gorącej herbaty 🙂